Uitstappen kinderenUitstappen volwassenen

Plopsaland

Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100 in de Belgische plaats De Panne. De kusttram heeft een halte voor de ingang. Het themapark is genoemd naar de kinderprogramma’s Kabouter Plop en Samson en Gert van Studio 100.

Het park heeft vooral familie-attracties: de darkride Het Bos van Plop, de Ploptuin, De Draak, De Boomstammetjes, SuperSplash, Anubis The Ride en de Kermis van Samson en Gert met enkele kermis-attracties. Deze zijn meestal aangekleed in de stijl van de programma’s van Studio 100. In het park hebben optredens plaats van kinderhelden als Samson en Gert en Kabouter Plop. Andere attracties zijn een treintje, een Starflyer, een kinderboerderij, een carrousel en een piratenschip.

Volgens het bedrijf zelf bezochten 1.245.000 mensen het pretpark in 2011. In 2013 kreeg het park 1.265.000 bezoekers over de vloer. Tijdens het jaar 2014 waren er dat 1.275.000.

Tickets – tarieven

https://www.plopsalanddepanne.be/

Geschiedenis

Meli Park

In 1935 werd het park gesticht door Albéric Florizoone, bekend van de honingfabrikant Meli; het heette toen Meli Park. In die tijd waren educatieve shows met bijen (waarbij Albéric zich liet steken), dieren en een speeltuin de belangrijkste attracties. In 1952 opende het sprookjesbos. Het park trok vooral veel kustgangers en Noord-Fransen aan. Indertijd spectaculaire ritten, zoals het Apirama (de Wereld van de Bijtjes) werden geopend. In de jaren ’90 verloor het park aan populariteit en bezoekers. De familie Florizoone verkocht eind 1999 het park aan Studio 100 samen met VTM. Albéric Florizoone werd na zijn dood opgenomen in de IAAPA Hall Of Fame, die alle belangrijke pioniers van de pretparkindustrie samenbrengt. Hij vertoeft er in het gezelschap van onder anderen Walt Disney.

Plopsaland De Panne

Plop’s Hamburger Restaurant

Op 29 april 2000 opende het park de deuren met vele veranderingen en nieuwigheden, zoals een gigantische paddenstoel, het Plop Hamburger Restaurant. Eén van de belangrijkste veranderingen was het Apirama: alle bijen verdwenen er en maakten plaats voor de kabouters uit de populaire reeks Kabouter Plop. Deze attractie werd omgedoopt tot Het Bos van Plop.

Het volgende seizoen (2001) werden enkele “foutjes” weggewerkt zoals het tekort aan horeca en parkeerplaats. Het tekort aan horeca werd eenvoudig opgelost door de opening van een nieuw restaurant: Wizzy’s Fornuis. De nieuwe attracties van dat jaar zijn Storm op Zee en De Dansende Fonteinen.

In 2002 reden de Tractors van Big en Betsy voor het eerst uit. Ook luistert Plopsaland naar de mening van de bezoekers door middel van een enquête.

In 2004 werd De Draak geopend. Dit is een gemotoriseerde achtbaan van Mack Rides en staat in een totaal vernieuwde Kasteelzone waarin, naast het nieuwe kasteel, ook een nieuwe winkel (De Kasteelwinkel), restaurant (De Gouden Wafel) en sanitair blok te vinden zijn. De Draak raast enkele keren voorbij De Boomstammetjes (voorheen Het kasteel van Koning Samson en Splash). Met de investering in De Draak en de Kasteelzone, toonde de Plopsagroep aan dat ze meer wouden zijn dan gewoon een “kinderparkje”.

Bumba kreeg in seizoen 2005 een eigen show in het Kleine Theater. Dansen en swingen op allerhande liedjes van K3, Spring en de SixTeens kon men in de Kinderdisco, later Disco BemBem. Voor de kleinsten opende er in de hoeve van Big en Betsy De Tuin van Big. De Brandweer en De Carrousel openden dan weer op de Kermis van Samson en Gert.

SpringFlyer (nu ‘ROX-Flyer’)
In 2006 werden twee spectaculaire attracties aan het park toegevoegd: een Duitse Mack SuperSplash, die de naam SuperSplash kreeg, en een Starflyer van ongeveer 70 meter hoog. Ze zijn allebei uniek in België. De SuperSplash kreeg een plaatsje in de totaal vernieuwde Piratenzone. Het is een zogenaamde waterachtbaan, een combinatie van een achtbaan en een splash. Ook Piet Piraat en zijn kornuiten bevinden zich in de Piratenzone en voor kleine kinderen zijn er de Bumperboats, kleine bootjes in ondiep water. Begin mei 2006 opende de SpringFlyer, genoemd naar de bekende muziekgroep Spring. Deze attractie heet nu de ROX-Flyer. Voor de aanpassingen in de Piratenzone werd ook De Piratenboot verplaatst. Bezoekers lopen nu over een houten padje, over water naar de attractie. Wanneer de attractie in werking is, is het mogelijk dat een bootje van de Supersplash onder De Piratenboot vaart, wat het extra leuk maakt. Op 10 en 11 juni 2006 werd een groot feest gegeven voor het tienjarig bestaan van Studio 100. Het K3-museum werd geopend.

In 2006 werd het logo veranderd en sindsdien heet het pretpark voluit Plopsaland De Panne, dit om het onderscheid te maken met de andere parken uit de Plopsa-familie: Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo. In 2009 is op de achtergrond van het logo de rails van een achtbaan, verwijzend naar de nieuwe attractie Anubis The Ride, bijgetekend. Een jaar later werd er voor één jaar op het logo in het groot een tien bijgetekend, want het pretpark was 10 jaar in de handen van Studio100.

In 2007 werd vooral gekeken naar de iets kleinere kinderen. De Ploptuin werd vernieuwd met 3 nieuwe attracties. De Emmer, De Kikkers en De Konijntjes zijn een groot succes. Ook werden enkele nieuwe horeca-punten toegevoegd zoals Plops IJskraampje, IJs en Snoep Kraampje, Friedas Corner, Holandsche Gebakkraam, Pannenkoekenhuisje en de Springmobiel. Er zijn ook nieuwe evenementen: Ketnet Freezzz (hiervoor is Plopsaland De Panne in de winter open), Sinterklaas en de K3-Prinsessendagen.

In 2008 werd het park grotendeels gerenoveerd. Er kwamen vier nieuwe attracties: De Jetski’s en De Vliegende Fietsen van Mega Mindy zijn een groot succes. Voor de allerkleinsten werd naast Het bos van Plop een kleine speeltuin aangelegd: De Bumbaspeeltuin. Ook De draaimolen, een kleinere versie van De Carrousel, is nieuw in het park. Aan de attractie De Rollerskater van Wizzy en Woppy werd een reuzegroot rek geplaatst, zodat het lijkt alsof de bezoekers zo klein zijn als Wizzy, Woppy en hun maatjes. De ingang is verkleind, zodat het inkomplein groter wordt. Een groot gedeelte aan de rechterkant van de inkom is afgesloten, waaronder de fotostand. In juni 2008 werd tevens de nieuwe ingang en de nieuwe Plopsa-winkel geopend, aan de linkerkant van het park, met de grote deur. In het begin van het park staat De Carrousel. Waar De Carrousel vroeger stond (voor de grote tent) staat nu De Balloon Race. Op de plaats van De Balloon Race staat De Draaimolen voor de allerkleinsten.

Disco BemBem werd vervangen door het K3 Museum, dat van locatie veranderde. De attractie Space verhuisde naar een ander pretpark, in de plaats kwam het horeca-punt Hollandsche Gebakkraam. Voor de attracties van Mega Mindy is ook een nieuw horeca-punt geplaatst: De Fonkel-mobiel. Aan de inkom van het vroegere Sprookjesbos werd een resterend hutje omgetoverd tot een inkijkhuisje waar men aan de hand van een video kan zien hoe het Meli Park er vroeger uitzag. Tevens liggen hier enkele bijen uit het vroegere Apirama (nu Het bos van Plop) en poppen uit het vroegere sprookjesbos.

Op 28 mei 2008 nam Plopsaland een nieuwe ingang in gebruik. Het nieuwe ingangsplein is voor Plopsaland een laatste belangrijke stap in de omvorming van het oude Meli Park tot Plopsaland en tegelijk een eerste opstap naar het Plopsaland Resort, dat onder meer wordt uitgebreid met een hotel. De zes miljoen euro kostende nieuwe entree heeft een twaalf meter hoge deur die altijd op een kier zal staan als blikvanger, omzoomd door zes sokkels met gouden beelden van de belangrijkste Studio 100-figuren: Samson, Kabouter Plop, Piet Piraat, Bumba, Woppy en Mega Mindy. De entree geeft uit op de nieuwe Plopsaboulevard, een overdekte straat waar onder meer de nieuwe gastenservice en de grootste Studio 100-winkel van de Benelux te vinden zijn. Om de opening van de nieuwe ingang te vieren, plaatste Plopsaland het grootste springkasteel van België in het park.

Op 4 april 2009 opende Plopsaland zijn tiende seizoen met de komst van Anubis The Ride, een achtbaan van de fabrikant Gerstlauer. De achtbaan bestaat uit een horizontale lancering waarbij de wagentjes in 2 seconden tot 90km per uur worden gelanceerd om vervolgens verticaal op een ‘droptower’ 34 meter omhoog te rijden en daarna een duik naar beneden te nemen. Er zitten 3 inversies in verwerkt. De wagentjes zijn ook vooruitstrevend en zijn volgens een tribune gebouwd met een gradatieverschil zodat elke passagier het gevoel moet krijgen vooraan te zitten. Het station van de achtbaan is overigens een replica van het echte Het Huis Anubis-gebouw op 2/3 van de werkelijke grootte, waardoor de bezoeker het gevoel krijgt dat hij in de echte serie rondloopt.

In de zomer van 2011 opende Plopsaland Mayaland, een indoorhal gethematiseerd naar het figuurtje Maya de Bij. Deze hal telt 10 nieuwe attracties, twee themarestaurants en een winkel. Ook het restaurant Mr. Spaghetti op het dorpsplein werd afgebroken, want daar staat nu Mayaland. Mr. Spaghetti is opnieuw opgebouwd maar deze keer naast Mayaland. Het is nu volledig in de stijl van Italië met de typische balkonnetjes en andere accenten. De bootjes van het bos van Plop zijn ook grondig vernieuwd. Nu staat er vooraan op het bootje een grote kaars en aan de achterkant van het bootje staat er een grote bedrand.

In de lente van 2013 werden De Vaat en Dongo’s Race en de daarbij behorende shop en themazone veranderd naar een Kaatje-thema. De Vaat werd Kaatje zoekt eendje en Dongo’s Race werd Viktor’s Race. Ook opende de nieuwe themazone rond Wickie De Viking met een shop, een Panos en twee nieuwe attracties, genaamd Wickie The Battle en De Grote Golf. In 2014 werd ook nog een volwaardig station gebouwd voor Wickie The Battle, en werd nog een extra snackbar gebouwd.

Ingangzone 2015, een taart ter ere van het 15-jarige bestaan.
In 2015 bestaat het park 15 jaar en ter ere van deze verjaardag zijn er heel wat nieuwigheden. Op 22 maart 2015 werd Plopsaqua geopend voor bezoekers. De dag ervoor vond er in het Plopsa Theater een grootse openingsshow plaats. Bij de start van het pretparkseizoen in april werd het vernieuwde Kermisplein van Samson & Gert geopend. De zweefmolen Wienerwalz werd vervangen door een nieuwe zweefmolen en op de plaats van het beeld van Samson & Gert werd een kiosk gebouwd waarop optredens kunnen plaatsvinden. Ook werd het K3 Museum omgebouwd tot F.C. De Kampioenen Café en de antiekwinkel van Fernand. Speciaal voor deze verjaardag werd ook de Plopsa Parade geïntroduceerd. De parade rijdt dagelijks door het park. Op 31 oktober 2015 zal het nieuwe Prinsessia-gedeelte feestelijk geopend worden. De Koffiekopjes van Wizzy en Woppy worden omgebouwd tot het kasteel uit de televisiereeks Prinsessia.