Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez is een kaap aan het Kanaal bij de Franse gemeente Escalles in het departement Pas-de-Calais. Haar top ligt 134 m boven de zeespiegel.

Cap Blanc-Nez ligt 16 km ten noordoosten van Cap Gris-Nez . De kaap is te voet en per auto te bereiken. Er is een wandelpad van de top van de kaap tot aan het strand. Vanaf ons vakantie-appartement is het ongeveer een uurtje rijden (ca. 75 km) maar absoluut de moeite waard om eens te bezoeken.

Plaatsnamen in deze streek verwijzen vaak naar het Middelnederlands. De verfransing gebeurde eerst tussen de 15de en de 17de eeuw. Blackenest is een benaming van de kaap die in geschriften uit de 16de eeuw wordt teruggevonden waarbij black verwijst naar het oudnederlandse woord blanka wat zoveel als helder of blank betekent. Nest verwijst naar nessa wat vooruitstekend stuk land in water betekent.

Cales Cliff is een andere benaming van de kaap die stamt uit de tijd toen het gebied nog aan de Engelsen toebehoorde.

Een uitzondering hierop vormt de naam van de gemeente Escalles die vlak bij de kaap ligt. Deze benaming is van Saksische of Oudnoorse oorsprong. In het Oudnoors betekent skali hut en zou de plaatsnaam verwijzen naar een toevluchtsoord voor Noormannen tijdens hun strooptochten. Indien Saksisch van oorsprong (scale is een tijdelijke verblijfplaats) verwijst de plaatsnaam naar de migratie van de Saksen naar Engeland tijdens de 5de en de 6de eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.